Блогърите препоръчват: любими коледни книги / Блогмас 2023

Какво е Коледа без някоя вълшебна история в книга, където действието се развива през декември? Реших да се допитам до няколко любими момичета с книжни профили в Instagram за това какво обичат да четат през декември – съобразяват ли заглавията със сезона, или се придържат целогодишно към определени жанрове без значение от повода? Всички те споделиха предпочитанията си и подготвиха по няколко предложения за твоя to-be-read списък. Но преди да започнем, нека ти напомня за нещо специално…

Тази година съм ти подготвила голяма изненада по време на Блогмас. Всяка от 10-те статии от поредицата съдържа в себе си по една скрита дума. Всеки, който събере десетте думи в изречение и ми го изпрати, участва в жребия за спечелване на кутия със страхотни продукти, подбрани от мен.

Книжната Коледа на Боби

Неслучайно започвам статията именно с @ilove.reads – с Боби се запознахме покрай инициатива за размяна на писма, а общата ни страст към четенето прерастна в основаването на литературния клуб “Книжни пътешественици”, който вече 3 години ни среща с други любители на книгите. Ето ги и препоръките на Боби:

Здравейте, казвам се Боряна и обичам да чета Коледни книги. Всички ми казват, че съм енциклопедия за подобен тип книги, а щом дойде октомври, започвам да издирвам нови заглавия, които да прочета. Затова сега ще ви споделя за някои от най-любимите си коледни заглавия.

„Коледа край Фара„ – Джени ХейлЕдна стопляща сърцето и душата история, която ни връща вярата в доброто и в семейството, защото няма нищо по ценно от това, особено на Коледа.

„Всичко което искам за Коледа„ – Джоана Болури – Какво се случва, когато изгубиш вяра в чудеса? Ставаш Дядо Коледа и правиш децата щастливи, а покрай тях и по-точно покрай Алфи, едно специално дете, ти самият, намираш усмивка и топлина в този вълшебен празник.

Това са моите книжно-коледни препоръки за Коледа. А на всички Вас искам да пожелая светли, топли и много уютни празници. Весела Коледа!

Книжната Коледа на Теми

@temidabooks също познавам покрай размяната на писма, а нейният профил в Инстаграм ме очарова най-вече с красивата си визия, достойна за всяка колекция в Pinterest. Манията по канцеларски материали е още нещо, което ни свързва, но днес няма да си говорим за тях, а за книги. Ето какво написа Теми за книгите, които чете през декември:

Като всички други и аз самата свързвам месец Декември с Коледа, сипещ се сняг, елха, Хари Потър филмов маратон и най-вече уют. Затова през Декември лично аз обичам да чета най-вече книги, които да ми вдъхнат това чувство.

В плана ми за четене тази година влизат книгите:

“Легенди и лате” от Травис Болдри (изд. Артлайн) – необичаен сюжет, в който орк отваря кафене;

”Коледния Прасчо” и “Икабод”от Дж.К. Роулинг (изд. Егмонт) – традиция ми е да прочета нещо на Роулинг – какво е Декември без щипка магия;

”Преди кафето да е изстинало” от Тошиказу Кавагучи (предстояща от изд. Колибри) – най- уютната книга, която ще грабне сърцето на читателя – кафене, което предоставя възможност да пътуваш във времето. Но то не идва без рискове: клиентите трябва да седнат на определена седалка, не могат да напускат кафенето и накрая трябва да се върнат в настоящето, преди кафето да е изстинало. Книгата ми стана много любима, а този Декември планирам да прочета останалите 3 книги в поредицата.

Книжната Коледа на Мони

Моника е истинска чаровница със заразителна усмивка, с която се запознах покрай литературния клуб. Освен един от най-отговорните членове на “Книжни пътешественици”, @the_librarians_granddaughter е и личният ми дилър на добри криминални романи. 😉 Да видим дали и по време на коледните празници залага на този жанр, или ни е подготвила тематични препоръки.

Дойде ли декември, определено влизам в празничен режим и са ми доста на сърце коледните книги. Любими са ми “Малкото хотелче на име Коледа” от Колийн Райт, “Коледа завинаги” от Карън Шейлър и “Коледна тайна” от Кърън Суон. Разбира се, не чета само тематични книги, но пък в студените дни доста ми вървят фентъзито и кримито.

Книжната Коледа на Габи

Дълго се чудих дали да включа Габи в тази статия, или в някоя друга от поредицата, тъй като с нея можеш да си говориш по толкова много теми от книги и музика до медицина, история и още каквото се сетиш. Именно @chemistryismypassion откри потенциала ми за дигитален маркетинг и събуди любовта ми към тази сфера, а сега може би ще събуди в теб любовта към някое ново заглавие. 😉

Декември е един от най-уютните месеци, в които си даваме равносметка за всичко онова, което сме и което не сме направили през изминалите 52 седмици. За мен няма по-хубава комбинация от любимо капучино, топло одеяло и прекрасна книга. Семейните драми и романтичните комедии са сред онези истории, към които посягам най-често в края на всяка година. Карат ме да вярвам в чудеса и често пъти ми дават идеи как да прекараме празниците по по-забавен начин със семейството ми.

Ето кои са петте книги, които препоръчвам на всеки мой познат или приятел, когато ме попита какво да прочете или подари за Коледа:
1. „Коледна песен“, Чарлз Дикенс
2. „Тъкачната вила“, Ане Якобс
3. „Приказки на народите“, Борис Акунин
4. „На пет стъпки от теб“, Рейчъл Липинкот
5. „Ото и дрипльовците. Гората на изчезналите неща“, Матилда Удс

Сигурна съм, че ще намериш нещо, което да вземеш за себе си от всяка от тези истории. Потопи се в живота на героите и си дай сметка за всичко онова, което имаш. Това ще стопли душата ти повече от всичко друго!

Книжната Коледа на Мел

@meltisovska, позната в Instagram като “Мел с чашите” за мен освен вълшебница с полимерната глина е и страхотна приятелка. Вярвам, че покрай дейността и и в нейния дом коледното настроение е настъпило още в началото на есента, а дали се е отразило и на литературните и предпочитания, ще научим в следващите редове.

Моите предпочитани жанрове за четене през уютните зимни дни са фентъзи, крими, трилър. Всяка година си припомням любими моменти от “Дядо Прас” на Тери Пратчет, както и “Зимоковецът”. Най-магичното време от годината, нали? Едно от заглавията, които ще чета този декември е “Сняг”, Джон Банвил, криминална история.

Книжната Коледа на издателство ЕМАС

Изненадата на тази статия е, че освен избрани четящи другарчета, реших да поканя и любимите си “ЕМАС” в блога. Какво ли чете екипът на едно издателство по Коледа и дали от ръкописи на потенциални нови заглавия в каталога остава време и за някое тематично празнично четиво, ни споделя Йоана!

Коледният, и най-вече пред-Коледният, сезон е най-натовареното време за едно издателство. Коледен панаир на книгата, множество нови заглавия, кампании, крайни срокове, планиране на програмата за следващата година (тук се промъква жестоко предстоящо заглавие от една от НАЙ-любимите ни авторки)… В този книжен хаос, докато прескачаме от задача в задача, всеки миг за четене е като остров на спокойствието. Още повече, когато в сърцето на сюжета откриваме семейни традиции, карибски бриз, аромат на морска сол и щипка мистерия… Затова най-обичната ни препоръка е “Черна торта” от Шармейн Уилкерсън, далеч от типичното коледно четиво, но повече от подходящо за сезона на преосмислянето и на семейството.

В “Емас”-ките редици добавихме и дълго търсената “точна Коледна книга за деца”, както беше кодовото название на идеята ни – за перфектната красива, уютна, смислена книга с коледни детски истории. Открихме я – “24 истории в очакване на Коледа” е всичко това, и отгоре. Илюстрациите са това, което първоначално ни грабна, но приказките на французойката Ан Калики ни спечелиха окончателно.

Книжната Коледа на Мария-Никол

Нали не очаквахте да останете и без препоръки от мен? 😉 Коледните романи са ми много далечна материя, така че няма да ти споделя поредната романтична зимна история, но ще ти препоръчам две заглавия, които смятам за подходящи за четене в студените дни.

“Изгубената принцеса” – какво би станало, ако при разстрела на Романови една от дъщерите на Николай II оцелее? Джил Пол създава свят, в който принцеса Мария преживява екзекуцията на царското семейство и се бори да започне живота си отначало. Всички подобни истории са свързани с Анастасия и този различен прочит на историята ми беше изключително интересен, надявам се авторът да реши това да е началото на поредица и да разкаже историите и на останалите деца от семейството по начина, по който си ги представя.

“Пермафрост” – една доста ужасяваща и кървава история, която по атмосфера няма нищо общо с коледния дух, но както се шегуваме с Мел, в една от главите героите прекарват Бъдни вечер в базата на Антарктида, така че и това четиво намира своето място в тази статия. 😀 Третата книга на Васил Попов, подобно на “Мамник”, е завладяваща история, която преплита фентъзи с фолклорни мотиви, с разликата, че в “Пермафрост” вдъхновението идва от скандинавската митология и едни изчезнали племена, докато при “Мамник” и дебютните му “Вълчи разкази”, основата лежи върху родния ни фолклор. Не съм сигурна дали творчеството на Васил Попов е перфектния избор за Коледа, но съм сигурна, че е перфектен избор за всяко друго време от годината – независимо към коя от книгите му решиш да посегнеш, няма да съжаляваш, и рискуваш да се сдобиеш с нов любим автор.

А ти какво ще четеш този месец?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *