Неколеден коледен плейлист / Блогмас 2023

С коледната музика съм като с коледните книги – нямам против, но не ги предпочитам. Понеже не съм фен на клишетата и имам чувството, че на света е създаден един-единствен коледен плейлист с 5 песни в него, който всяка година през декември се върти абсолютно навсякъде, още в първото издание на Блогмас реших да създам своя неколеден коледен плейлист, който обогатявам всяка година с по десет нови парчета.

Какво ще рече неколеден коледен плейлист? Песни, които не са коледни, но съдържат в заглавието си коледен елемент – звезда, елха, камина, подарък, лампички, бебе Джизъс, и каквото още се сетите, и с което асоциирате празника. Готиното на този плейлист е, че освен, че е уникален откъм жанрово разнообразие, можеш да го слушаш по всяко време от годината.

Преди да преминем към тазгодишните ми предложения обаче, нека ти припомня за коледната игра в блога ми. Всяка статия от Блогмас съдържа по една скрита дума. Всеки, който открие десетте думи и ги сглоби в изречение, може да спечели кутия със страхотни подаръци, подбрани от мен. А сега да преминем на музикална вълна…

Charlotte Cardin – Feel good

Откривам новата селекция от неколедни песни с музикалното си откритие на годината – Шарлот Карден. Feel Good намира място в плейлиста, понеже Коледа е времето от годината, в което всеки намира по късче магия, което го кара да се чувства добре.

Bag of Grins – Red hot chili peppers

Ако досега някой не е разбрал колко обичам тази група, фактът, че в три от четири години включвам тяхна песен в тази статия, трябва да ти го подскаже. Bag of grins съвсем не носи въодушевлението на коледните празници, но торбата с усмивки можем да асоциираме с чувала с подаръци на Дядо Коледа, така че минава.

Halo – Machine Head

Machine Head е най-новата ми любима група и се постарах да намеря място и за нея в класацията. Отново съм избрала чудна песен, в рязък контраст с коледния дух, но пък ангелчетата имат ореоли и заглавието очевидно покрива изискванията.

People are Good – Depeche Mode

Едно от най-страхотните събития през тази година за мен беше концертът на Депеш в Букурещ, затова и включвам в плейлиста песен от последния им албум. Вероятно всеки забелязва как по това време от годината хората стават по-добри, затова и заглавието е доста подходящо.

Thank me now – Drake

Тази става и за Деня на благодарността, но и по Коледа се получават много благодарности, понеже има много подаръци. Пък ако не друго, поне да си припомним добрия стар Дрейк, понеже последните албуми поне мен леко ме разочароват.

Don’t wanna sleep – Maneskin

Още едно сравнително ново музикално предложение, идващо от албума на италианските ми любимци, който излезе в началото на тази година. Заглавието е описанието на всяко дете на Бъдни вечер, което не иска да си ляга, за да изчака Дядо Коледа.

Let the light in – Lana del Rey

Имаме и Лана, определено настроението на този плейлист е всякакво, но не и приповдигнато. 😀 Let the light in можете да асоциирате както с лампички, така и с това да поканим светлината в дома си, зависи дали сте по-духовно ориентирани, или просто се кефите на лампички.

Blinding lights – The Weeknd

Аз лично съм от феновете на лампичките, и понеже за тях съм на принципа “винаги може и още”, ето ви още една песен за лампички.

Good news – Mac Miller

Мак Милър е поредният изпълнител, който зае място в сърцето и в Spotify акаунта ми през последните месеци. Добрите новини от заглавието на песента, която избрах, асоциирам с вестта за Рождество.

Under pressure – Queen

Да завършим и с нещо реалистично – Коледа може да е много вълшебно приятно време с добро настроение, лампички и подаръци, но докато дойде момента на всички тези прекрасни неща, си има и доста напрежение. Особено ако избираш подаръците в последния момент. Или като мен пишеш Блогмас статиите в последния момент. 🙂

Оставям ти линк към пълния Spotify плейлист, а ти можеш да ми споделиш в коментар коя песен би добавил към него. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *