Грижа за кожата през зимата / Блогмас 2023

Обичам от време на време да си припомням, че Daily dose of Manny започна като блог за красота, затова и днешната статия е посветена на грижата за кожата и промените, които аз въвеждам в нея през студените месеци. Ще ти разкажа повече за някои продукти, които много харесвам, както и за задължителните неща, които правя за кожата си през зимата, но преди това…

Отново ти напомням за коледната игра в блога – всяка статия от Блогмас поредицата съдържа по една скрита дума. Събери всички десет в изречение, изпрати ми ги, и можеш да спечелиш кутия с продукти, подбрани от мен. А сега да си поговорим малко за красота.

Защо е важно да променяме грижата за кожата през зимата?

Със смяната на сезоните сменяш и гардероба, защото температурите се променят и тялото ти няма да се чувства добре през декември в летните рокли. Каква е причината да не постъпваш по същия начин и с козметиката?

Зимата носи със себе си ниски температури, силен вятър и сух въздух, а отоплението на закрито, макар и приятно като усещане, също изсушава кожата допълнително. Освен, че се нуждае от допълнителна хидратация, кожата ти има нужда и от повече защита, която леките текстури на продуктите, които обичайно използваш през лятото, не може да осигури.

Какви промени въвеждам аз в грижата за кожата?

За да ти отговоря максимално точно на този въпрос, започвам с продуктите, които използвам обичайно. През горещите месеци те са минимално количество – тоник/флорална вода, слънцезащита и крем за лице, като последните две често са съчетани в един продукт.

Какво се случва с козметиката ми през зимата обаче? Лекият хидратиращ крем за лице бива заменен от такъв с по-плътна консистенция, която да осигурява по-добра защита от студа на кожата ми. Вече втора зима се доверявам на Ultra facial advanced repair barrier cream на Kiehl’s, който е подходящ за суха кожа, но се отразява чудесно и на моята, която е нормална към комбинирана.

Зимата е и времето, в което маслата се завръщат на рафта ми с козметика. Любимо ми е шипковото, което освен, че е с нисък комедогенен индекс и не запушва порите, в дългосрочен план се справя с пигментни петна и белези от несъвършенства. Използвам го вечер, често като допълнение към масажа с гуа ша камък.

Нещо, което остава непроменено в грижата за кожата, е слънцезащитата. Не забравяй, че слънцето грее целогодишно и не е само на плажа. Разбира се, можеш да си позволиш да използваш по-нисък слънцезащитен фактор, аз залагам на 25-30, но в никакъв случай не пропускай този етап от грижата за кожата. Може да не го виждаш сега, но пренебрегването на вредата от слънцето ще се прояви след години.

Кремът за ръце пък е едно от задължителните неща, които използвам през студените месеци – имам по една опаковка на нощното шкафче, в дамската чанта, както и на бюрото в офиса, и се старая да ги използвам възможно най-често.

Допълнителна грижа от глава до пети

Това бяха най-основните промени, които въвеждам в грижата за кожата си със смяната на сезона, а сега ще ти споделя някои приятни процедури, с които можеш да поглезиш (почти) всяка част от тялото си. Те са подходящи за всеки сезон, но аз, дали защото през зимата стоя повече време у дома, или просто по това време всички козметични продукти изглеждат и миришат вълшебно, се сещам да наблягам на тях именно през студените месеци.

Грижа за тялото

Ексфолирането на кожата е едно от тези неща, но нещо важно по отношение на него е, че през зимата кожата ни обикновено е по-суха и не е добре да прекаляваш с него. Пример – ако обичайно използваш скраб за тяло два пъти седмично, през зимата нека е не повече от веднъж. Задължително след това нанасяй хидратиращ лосион за тяло.

Говорейки за лосиони за тяло, няма как да не спомена, че подобно на крема за лице, и тук е препоръчително да наблегнеш на по-плътна текстура и по-богата хидратация. Идеален вариант е и да замениш лосиона с масло за тяло – аз обожавам тези на Икаров заради пухкавата им текстура и вълшебни аромати.

Грижа за стъпалата

Един интересен факт за мен е, че нося само тъмни чорапи, но през декември си позволявам и коледни (иначе ви обяснявам, че не обичам клишета, да). Нещо, което харесвам повече от коледните чорапи обаче, е как се чувстват краката ми, обути в тях, след ексфолиране и маска за стъпала.

На пазара се предлагат специализирани продукти за грижа за краката, но всеки ексфолиант би ти свършил същата работа. Вместо маска пък можеш да нанесеш по-плътен слой от любимия си лосион за тяло. И един трик от мен – след като нанесеш лосиона/маската, увий стъпалата си в прозрачно фолио или найлонови пликове, а отгоре обуй памучни чорапи – това увеличава ефекта от процедурата и след това петите ти ще са разкошно меки. 😉

Грижа за лицето

Поради същите причини като при ексфолирането, се сещам да си правя маски за лице по-често през зимата. Най-голям фен съм на тези под формата на лист, защото са най-практични за употреба, но за по-ефективни намирам кремообразните. Обмислям да потърся и рецепти за домашни такива, така че ще се радвам да ми споделиш някоя, ако случайно ти си правиш.

Зимата е сезонът на напуканите устни, затова част от задължителните разкрасителни практики са ексфолирането и подхранването и на тази зона. Имам една любима хидрогел маска на Victoria Beauty, която включва като първа стъпка и малинов скраб за устни – пакетчето е достатъчно за 3-4 употреби. Задължително нанасям и подхранващ балсам под червилото, тази стъпка извършвам и всяка вечер преди лягане.

Както обичам да казвам, грижата за кожата е грижа за себе си – отделяйки внимание на лицето и тялото си не само ги защитаваш от външни фактори, които биха повлияли на здравето и красотата им, но и подаряваш на цялото си същество няколко минути време за себе си, в които глезиш освен тялото, и ума си. Сподели ми в коментар какви промени въвеждаш ти в грижата през зимните месеци!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *