Хранителен режим – отговарям на всичките ви въпроси

В свят на body positivity и натрапване на идеята, че трябва да се приемаме такива, каквито сме, Мария-Никол идва да ти каже, че тази теория е просто оправдание да не поемаш отговорност за външния си вид. Да, важно е да се обичаме, но това по никакъв начин не означава да се примиряваме с фигурата си, в случай, че тя не ни удовлетворява напълно.

Грижата за себе си се изразява в стремежа да бъдем своята най-добра версия. Аз например не помня някога да съм се чувствала зле в тялото си, но определено усещам, че мога да се чувствам и още по-комфортно. Ето защо реших да въведа някои промени в начина си на живот, най-вече по отношение на хранителните си навици.

До момента в менюто ми са присъствали предимно пица, паста и лазаня, а ако не ям сладко всеки ден, ставам абстинентна. Относно приема на течности, редовно си правя профилактика на бъбреците с вносна бира, но няма да преувелича ако кажа, че единствената вода, която достига до организма ми, е по време на миене на зъбите ми.

В ежедневието си съм активна и тези вредни навици не ми влияят особено във физически план, но определено се отразяват на енергията и настроението ми, затова и взех решение да започна да се храня здравословно. От известно време се доверявам на услугите на Easy diet и в тази статия ще ти споделя повече за опита си, дали успявам да се справя с диетата и има ли някакви резултати от нея.

Какво представлява хранителният режим?

Easy diet е услуга, която представлява изготвяне на персонализирани хранителни режими с цел постигане на индивидуални цели. Плановете се изготвят от Есра – здравен coach със сертификат от диетолог, която има повече от 2 години опит в сферата и професионален подход, който да накара дори отчайващ случай като мен да влезе в ритъм.

Винаги съм свързвала диетите с ограничения, гладуване, безвкусна храна и часове, изгубени в подготовка на претенциозни ястия. За спазване на хранителен режим се изисква и дисциплина, а тя не е от силните ми страни, затова и се притеснявах, че изобщо няма да съм постоянна и сериозна с плана, но тъй като обичам да излизам от зоната си на комфорт, реших да предизвикам себе си и да се впусна в това приключение.

Можеш ли да познаеш дали бях права за мнението си за диетите? Ами, не бях. Оказа се, че хранителните режими не са само трици, яйца и броколи, нито пък една ябълка, разрязана на порции за целия ден. Огромна беше изненадата ми, когато Есра ми изпрати въпросник, в който трябваше да отбележа кои са любимите ми ястия и предпочитаните храни. Още на следващия ден след попълването му получих персонализиран хранителен режим, изцяло съобразен с личните ми предпочитания. В началото се притеснявах да започна режима, а вече нямам търпение да получа следващото си меню!

Какво се промени в начина ми на живот за един месец?

Вече повече от месец с Easy diet работим съвместно в посока постигане на целите ми, а именно сваляне на 4-5 килограма. Гордея се със себе си по отношение на дисциплината, която изградих – благодарение на подкрепата на Есра съм мотивирана да съм постоянна в новите си навици и съм щастлива да споделя, че почти нямам пропуски по отношение на здравословното хранене.

Не крия, че студената бира и италианската кухня много ми липсват, но съм изненадана от себе си относно слабостта ми към сладкото – ако преди месец всеки ден си купувах шоколад, днес почти не се сещам да хапвам захарни изделия.

Освен лека промяна в цифрите на кантара, виждам такава и в други аспекти – чувствам се много по-бодра и енергична, усещам подобрение и на ментално ниво, а промяната в храненето се отразява дори и на кожата ми, която изглежда някак по-свежа и сияйна от обикновено.

Опасенията ми за часовете, прекарвани в предварителна подготовка на ястията също бяха неоснователни – оказа се, че всичко е въпрос на планиране и дисциплина. Не само не губя време, ами дори пестя такова, което преди изразходвах в умуване какво да сготвя за вечеря. Хранителният режим ми спестява и много пари – вече не харча по над 10 лева на ден за обяд навън или нещо дребно за хапване към кафето сутрин.

Имах ли “провинения” по време на режима?

Колкото и да ми допада този нов здравословен начин на живот, няма да крия, че не съм перфектна в изпълнението на режима. Най-трудно ми беше да свикна с приема на течности – преди изобщо не пиех вода, а не съм фен и на чая. Така и не свикнах да пия такъв след всяко хранене, но пък вече приемам поне по 1.5 литра вода на ден – малко е, но в сравнение с преди си е истинско постижение.

Друга пречка по време на хранителния ми режим са пътуванията – когато нямаш собствена кухня не е особено лесно да си стриктен с менюто, а ако разчиташ на храна от ресторанти, е почти невъзможно да се храниш по план и да следиш калории. И все пак, Есра се погрижи да не губим постигнатите до момента резултати, като създаде “правилник”, към който да се придържам по време на почивката. Имах си лимит на калориите и заложен дневен прием на течности, както и подробни инструкции на какви храни да наблягам и кои да избягвам.

Признавам си, че си позволих една бира на концерта на Depeche Mode, а на прибиране си хапнах и сладолед, но с изключение на тези дребни провинения, не успях да съсипя създадените навици по отношение на храненето. А най-хубавото е, че успях да запазя килограмите си отпреди пътуването без да си връщам вече свалените от началото на режима. Приемам това като успешна мисия, вие как мислите?

Има ли вече резултати от хранителния режим?

За резултати след едва месец, особено в сезон на пътувания и две кратки прекъсвания на режима ми по този повод, е немислимо да се говори. Определено имаме още доста работа до постигане на заветната цел, но както по-горе споменах, вече съм на прав път и до момента съм свалила 2 от желаните 5 килограма.

Резултатите при спазване на диета са нещо строго индивидуално и зависят от много фактори като дисциплина и начин на живот, но за мен е достатъчно да виждам, че промяната се случва и това е водещата ми мотивация да продължавам да спазвам хранителния режим – усещането, че имам контрол над тялото си, е прекрасно, и със сигурност ще запазя изградените си навици и след края на работата ми с Есра.

Винаги съм се възхищавала на хората, които обръщат внимание на това с какво се хранят и се грижат за тялото си, и съм мечтала да бъда като тях. С помощта на Easy Diet осъзнах, че и аз мога да бъда от тези хора и единственото, което до момента ме е спирало, са били границите, които съм си поставяла сама. Оказа се, че хранителният режим в никакъв случай не е нещо лошо и ограничаващо, а дори напротив – Есра се старае менюто да включва единствено храни, които обичаш, а това прави диетата истинско удоволствие. Освен, че ти действа благоприятно физически, хранителният режим може да те научи на дисциплина – това не е просто инвестиция в красиво тяло, това е инвестиция в себе си!

Отговори на някои допълнителни въпроси, които получих от вас

Кои са ти любимите рецепти, които си приготвяш? – Определено печените зеленчуци с пилешко, както и едни много вкусни домашни курабийки по рецепта на Есра.

С какво всъщност се храниш и какво избягваш? – Храня се основно с плодове и зеленчуци, яйца и млечни продукти, както и печено месо. Избягвам въглехидрати през втората част на деня, намалила съм драстично сладкото и не пия нищо различно от вода, кафе и чай.

След като си изключила пастата от менюто, значи ли, че всичко тестено си премахнала? – Не, понякога закусвам пълнозърнест хляб, а крем супите винаги ги хапвам с крутони. 😉

Приемаш ли хранителни добавки? – Режимът, изготвен от EasyDiet, не изисква прием на хранителни добавки, но аз по собствено желание регулярно пия магнезий и колаген.

Има ли нещо, което се изключва на 100%? – Единствено газираните напитки са изключени на 100%.

Консумираш ли мляко и млечни? Възможно ли е да се прави този режим, но без консумация на месо? – Моето меню включва млечни, както и месо. Но в случай, че си вегетарианец или веган, няма никакъв проблем – хранителните режими на Есра са изцяло съобразени с хранителните предпочитания и може да ти бъде назначена диета както без млечни продукти, така и без месни.

Ако имаш още някакви въпроси, не се колебай да ми пишеш, или да ги зададеш в коментар! В случай, че обмисляш и ти да започнеш хранителен режим, свържи се с Есра за безплатна консултация в Инстаграм профила на Easy Diet!

 

10 thoughts on “Хранителен режим – отговарям на всичките ви въпроси”

  1. Михаела

    Много полезен пост. Ще се радвам да науча повече за личните ти резултати след известно време на режима 😍

  2. Най-хубавото е, че се чувстваш много по-жизнена и бодра! Това е страхотен ефект от режима!

  3. Режимът изгражда навици и даже може да промени нагласата към дадени храни. При мен консумацията на захарни изделия беше всекидневна, било то по малко, но откакто се храня осъзнато, по-рядко посягам в тази посока. 😊

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *