Екскурзия до Букурещ и концертът на Depeche Mode в Румъния

Румъния винаги ми е била най-малко “интересната” страна от съседните ни, и едва ли някога щях да пожелая да я посетя, ако не беше онази толкова instagrammable книжарница с вити стълби. Е, тази година се появи и една още по-основателна причина да включа в плана на пътуванията ни Букурещ – концертът на една от любимите ми групи, Depeche Mode.

В тази статия няма да прочетеш за сградата на парламента и арката – умишлено пропуснахме най-популярните обекти (с изключение на книжарницата, но за нея си имам извинение :D). Вместо това се постарахме да видим Букурещ по един по-романтичен начин, фокусирайки се върху изтънчената архитектура, красиво поднесената храна и, разбира се, най-невероятният концерт, на който съм присъствала.

Най-важното, което трябва да знаеш при посещение на Букурещ

Не искам да започвам с негативи, но ако не е за специален повод, не ходи в Румъния през юли. Въпреки че се очаква климатът да е сходен на нашия, имах чувството, че градусите са с 10 единици отгоре на посочените 41. Представям си, че Букурещ  ще е особено чаровен в късната есен, така че ако имаш свободата  да избереш всяко време за посещение, може да отидеш тогава и да ми кажеш дали съм права. 😉

Транспорт

До румънската столица можеш да стигнеш лесно както със собствен транспорт, така и с автобус от София или Русе. Често изскачат и бюджетни полети до Букурещ от София, така че и това е вариант ако отиваш за кратко. Ние пътувахме с личен автомобил, което е доста практично, стига да разполагаш с достатъчно нерви, че да издържиш на кошмарния трафик. 😀

При преминаване на границата през Дунав мост за лек автомобил се заплаща такса от 4 лв, а на връщане от страната на Румъния същата е 6 лв. Необходимо е при влизане в съседката ни да закупиш винетка, която струва около 15 лв. за една седмица – пунктове има веднага след границата и няма как да ги пропуснеш.

Синята зона в Букурещ е с работно време от 8:00 до 20:00. Навсякъде има табели с цени и начини на плащане, но най-удобно е през мобилното приложение AmParcat – налично е на английски. За час абонаментът е 5,50 леи, което е около 2.20лв., но по-изгодно е да заплатиш абонамент за цял ден за 35 леи (около 14лв).

Градският транспорт е добре уреден, а през приложението Info TB можеш да получиш информация за всички линии на автобусите и метрото, както и да закупиш билет за цялата транспортна мрежа за 90 минути или цял ден.

Из града има билетни каси, от които да си вземеш и карта, която да “зареждаш” с билети. Цената на картата с еднодневен билет за всички надземни линии е 6 леи. През приложението можеш да видиш местоположението на всички каси, или директно да презаредиш вече закупена карта.

Валута

Румънската лея се равнява на около 0,40лв. Цените са сходни с нашите, може би лека идея по-завишени – минералната вода е около 2 лева, безалкохолно в заведение е от порядъка на 5-6 лв. Почти навсякъде е възможно плащане с карта, единствено на билетните каси за градския транспорт приемат само плащане в брой.

Настаняване

Винаги избирам места за настаняване през Booking, като филтрирам според бюджета ни, местоположението и отзивите. В Букурещ отседнахме в Upstairs Boutique – малък хотел на 3 минути от Стария град. Стаята ни, макар и малка, беше чиста и приятно обзаведена. Мястото разполага с голяма обща част с кътове с мека мебел  – там се провежда закуската, но помещението е отворено по цял ден за работа или почивка, с неограничен достъп до кафе, чай и вода. Персоналът беше изключително отзивчив и приветлив. Като единствен минус бих посочила шума от ремонтни дейности по фасадата, но това са моментни фактори, които не могат да влияят на цялостната ми оценка.

Какво да видим в Букурещ

Бяхме в града само за 3 дни, за които бях предвидила сравнително малко места за посещение – свикнала съм винаги да тръгвам с претрупана програма, но този път избрах наистина да използвам почивката в чужда страна като почивка. По този начин успяхме да видим всичко планирано съвсем спокойно, без да се изнервяме или преуморяваме от целодневно обикаляне. Ето и кои са местата, които посетихме, и смятам, че наистина си заслужават.

Carturesti Carusel

Като създател на съдържание за социалните мрежи, да отидеш в Букурещ без да посетиш най-instagrammable книжарницата в града, е равносилно на това да отидеш във Ватикана без да видиш папата.

Книжарницата наистина е впечатляваща и можеш да прекараш повече от час вътре, наслаждавайки се на атмосферата и разнообразието от книги. Имаше много заглавия на английски и бях на ръба да си тръгна с едно изключително красиво издание на “Тайната градина”.

 

Намира се на главна улица в Стария град и отвън съвсем не изглежда като нещо особено, но щом влезеш вътре, просто онемяваш пред тази книжна вселена на шест етажа – сякаш си попаднал в библиотеката в замъка на Звяра от приказката, но в още по-внушителен вариант.

Интересен факт – бях подготвена да се редя на опашка за снимка на емблематичната вита стълба, но в 18 вечерта в делничен ден в книжарницата беше доста спокойно, хората бяха там основно заради книгите и само аз и още едно момиче бяхме в режим “фотосесия”. 😀

Римският Атенеум

Римският атенеум също беше една от задължителните ни спирки в Букурещ. Проектиран е от френски архитект и открит през 1888 г. Част от средствата за построяването са събирани чрез подписка в продължение на почти 30 години, а лозунгът “Дарете лея за Атенеума” се помни и до днес.

Стилът на сградата е неокласически. Концертната зала е с капацитет 850 места и е декорирана с фреска, дело на Костин Петреску. Творбата е с размери 75х3 метра и изобразява 24 сцени на важни моменти от румънската история.

Да разгледаме Атенеума не ни отне повече от петнайсет минути, но останахме в залата доста повече, просто за да се насладим на великолепието на помещението. Като любител на класическата музика, смятам, че да посетиш симфоничен концерт в тази зала би било незабравимо преживяване и определено бих го изпитала ако ми се удаде тази възможност.

Залата е действаща и през деня често се използва за репетиции, така че е необходимо да провериш обявените часове за посещение от туристи тук. Входната такса за посещение е 10 lei, които са около 4 лв. Входът за посещения се намира отстрани на сградата, отдясно на главния.

Cotroceni Palace

Дворецът “Котрочени” определено остана в спомените ми като най-впечатляващото място, което посетихме по време на почивката си в Букурещ. Построен на мястото на стар манастир, от който са запазени църквата и килиите, които днес се използват за административни офиси. В една от сградите на двореца е и кабинетът на президента на Румъния, а основната сграда помещава Национален музей “Котрочени” – резиденцията на Фердинанд и кралица Мария – да, същата Мария с двореца в Балчик.

Преди години посетих Евксиноград край Варна и останах много впечатлена, но той просто бледнее пред изяществото на дома на румънското царско семейство. Надявам се чрез галерията от снимки да успея да ти предам величието на двореца, но за виртуална обиколка те съветвам да гледаш видеото, което публикувах в Инстаграм. 😉

Дворецът се посещава само с екскурзовод и е необходимо да запазиш час за обиколка на имейл vizitare@muzeulcotroceni.ro. Предлагат се два тура – кратък, включващ вътрешния двор и обиколка на двореца, и пълен, който освен тях включва църквата и две изложбени зали. Туровете освен на румънски могат да бъдат на английски, френски и италиански, като цените за възрастен са 60 lei за кратка и 70 lei за пълна чуждоезична обиколка, които се равняват на около 24-28 лв.

Старият град

Старият град на Букурещ неслучайно е едно от най-оживените места в румънската столица. Красивите му улици са съчетание на минало и настояще –  в квартала е пълно с модерни барове и места за хапване, които обаче не развалят приятната атмосфера, а дори се вписват идеално в старинната архитектура, без да нарушават нейната стетика.

Разхождайки се из улиците на Стария град, можеш да прекараш часове в наслаждаване на внушителните сгради, всяка от които криеща свое собствено очарование. Ето и кои са най-известните, за които да се оглеждаш, но съм сигурна, че в целия квартал няма да има сграда, която да не те впечатли:

 • Pasajul Macca – Villacrosse – покрита търговска улица, популярна заради стъкления си жълт покрив
 • Stavropoleos – стара манастирска църква от първата половина на XVIII в.
 • Curtea Veche – старият княжески съд на Влад Цепеш
 • Biseruca Curtea Veche – княжеска църква от средата на XVI в., която е най-старата сграда в Букурещ
 • Hanul cu Tei – построен от Ангел Полизов и Стефан Попович от Свищов през 1833г., днес това е единственият исторически хан в града със запазен автентичен вид
 • Hanul Gabroveni – построен от Иван Мустаков от Габрово, днес сградата е модерен културен център

Препоръки за ресторанти в румънската столица

Досега не бях проучвала предварително местата за хапване в избраната дестинация, но този път реших да се подготвя и с това, за да не губим време в чудене къде да обядваме, а и за да мога по-лесно да се придържам към хранителния си режим. От няколко места бях чувала, че храната в Румъния не става, но пък ние станахме свидетели на огромно разнообразие от ресторанти и пекарни, всички предлагащи апетитни ястия. Ето и местата, където се хранихме ние:

 • Grand cafe Van Gogh – то беше в списъка основно заради страхотния интериор, но дори менюто беше посветено на творчеството на великия художник, а салатата Starry Night предстои да бъде пресъздадена и у дома, защото не съм яла по-вкусна!
 • Balls. – малко заведение на главен булевард, което работи само вечер и разполага с малко маси, разположени на тротоара, така че е по-удобно да си поръчате хапване директно за вкъщи. Това място не беше в предварителния ни списък, но ме привлече с това, че винаги преливаше от свежи и енергични усмихнати хора. Специалитет на заведението са мини кюфтенцата. 😉
 • Cara cu Bere – за съжаление не можахме да бъдем настанени на маса вътре, за да се насладим на великолепния интериор на този ресторант, наследник на бирария на повече от 100 години, но пък вкусната храна ни беше достатъчно удоволствие. Следващият път обачеще си резервираме маса предварително, съветвам те и ти да го направиш. 😀
 • пекарна Bread and Butter – перфектното място за закуска или обяд, непременно опитай ягодовата лимонада!

Интересен факт – румънците много ценят бакшиша – те са така любезни, че дори са се погрижили в края на касовия бон, след крайната сума на поръчката, да е изчислено каква би била сумата плюс бакшиш от 10, 20 или 30%. Нагло или практично, как мислиш? Аз го приех по-скоро с усмивка, като един вид приятелско напомняне, особено ако някой идва от страна, в която няма практика да се оставя бакшиш, и би се чудил дали тук е приемливо.

Концертът на Depeche Mode в Букурещ

Ето, че достигнахме и до най-важната част от пътуването, а именно концертът на любимите ми Депеш. Въпреки че още от дете знам най-известните им песни, се запалих истински по звученето им в гимназията и отдавна мечтаех един ден да ги чуя и на живо.

Музиката на групата е доста специфична и въпреки че обожавам да ги слушам по всяко време на деня, признавам, че се бях настроила за спокоен и дори леко скучен концерт. По принцип имам навика да се настройвам негативно за всичко с цел да избегна разочарования, а после почти винаги съм доволна, но пък често се случва да съм вдигнала нервите на околните с отрицателната си нагласа. 😀

Е, и в този случай притесненията ми бяха неоснователни – това беше най-епичният концерт, на който съм присъствала изобщо! Дейв и Мартин кипяха от енергия, която предадоха и на публиката. Светлинните ефекти, дело на операторите, и сами по себе си бяха въздействащи, но светкавиците допринесоха за ефекта. Трудно ми е да опиша емоцията от преживяването, ще кажа само, че на моменти имаше сълзи от щастие в очите ми. Моменти от събитието можеш да видиш тук.

Големи бяха емоциите и докато се прибирахме – на стадиона дъждът не ни достигна, защото местата ни бяха под козирка, но пороят не спря и след концерта. Въпреки уж удълженото време на градския транспорт, повече от 20 минути не се появи никакъв автобус или трамвай, а не разполагахме с пари в кеш, за да си вземем такси. Разбира се, с толкова много организация, бях пропуснала да подготвя дъждобрани, затова и вървяхме час под дъжда, докато се приберем в хотела. За щастие не успяхме да настинем, единствената жертва бяха любимите ми сандали, които почти се разпаднаха под краката ми.

Честно казано, това аква приключение беше забавен завършек на цялото преживяване от концерта, и сега имам още едно интересно нещо, което да разказвам от пътуването ни до Букурещ. И все пак, следващия път ще нося дъждобрани.

Въпреки че нямах големи очаквания относно пътуването ни до Румъния, то ще остане в спомените ми като любимо не само заради музикалното събитие на годината. Столицата ме очарова най-вече заради впечатляващата си архитектура, и докато преди не проявявах интерес да посетя Букурещ, сега бих се върнала, основно с цел да отделя повече време на характерните за града паркове и градини, както и да съчетая пътуването с посещение на величествения замък в Синая.

Надявам се статията да ти е полезна! А ако вече си бил в Букурещ, сподели ми в коментарите своите впечатления и любими места!

4 thoughts on “Екскурзия до Букурещ и концертът на Depeche Mode в Румъния”

 1. Ех, как съжалявам за този концерт, койго не успях да посетя…. не ми върви на големи концерти напоследък 😀 Букурещ е доста интересен град, аз имах леки проблеми с храната, главно защото съм вегетарианка.

 2. Още повече ме запали да посетя страната! 😍 Много полезна статия, Мани!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *