Как наистина да постигнеш целите си през новата година / Блогмас 2023

Готови ли сте с обещанията към себе си за новата година? А колко от тях се повтарят с миналогодишните, които така и не изпълнихте? Спокойно, всички сме го правили, но днес ще издам моите трикове, с които успявам да съм по-сериозна по отношение на новогодишните си цели и да реализирам повече от тях.

Прочети тази статия до края, тъй като в нея ще ти разкажа също и за един голям проект, по който работя от няколко месеца. 😉 Но преди това, надявам се не си забравил за играта, в която можеш да спечелиш кутия, пълна с козметични продукти. Открий скритите думи в поредицата статии от Блогмас, събери ги в изречение и вече участваш в жребия!

Кои са моите тайни за реализиране на целите?

Правилно разпределение

Ако си мислиш, че е достатъчно да си направиш списък с желания и мечти и работата ти приключва дотам, грешиш. При мен забелязах, че работи методът за разделяне на целите според направление и времеви периоди. Разделям всичко, което искам да ми се случи, на групи – личен план, кариера, здраве, семейство, и т.н. След това избирам кои ще са нещата, върху които да се фокусирам за предстоящото тримесечие, и най-важното – какви са стъпките, които трябва да предприема към реализирането им.

Естествено, това не е гарантирана формула за успех, но ми дава много добър поглед върху процеса и ми позволява да следя прогреса си. През изминалата година се случи да прехвърлям нереализирани цели от едното тримесечие в следващото, а някои така и не успях да изпълня, но в момента съм наясно защо не се получи и какво трябва да направя, за да променя това.

Работи ли картата на мечтите?

Вероятно си чувал за карта на мечтите, или така нареченият vision board. Представлява колаж, съдържащ нещата, които искаш да направиш, местата, които искаш да посетиш, изобщо всичко, което искаш да ти се случи през годината. Можеш да разгледаш идеи в Pinterest, а в Canva има чудесни шаблони за изработването. Идеята е проектът да стои на видно място, защото колкото по-често виждаш пред себе си мечтите си, толкова по-лесно ще ги сбъднеш.

Въпреки че концепцията винаги много ми е допадала, направих първия си такъв колаж едва миналата година – избрах да го подредя в планъра си, за да го виждам всеки ден, но ако предпочиташ дигитален вариант, можеш да си го направиш като тапет за телефона. Моят vision board съдържа 5 цели, от които успях да реализирам напълно три, а останалите две само отчасти. Разбира се, знам, че успехът ми се дължи не на някаква магия, а просто на усърдна работа, но определено да виждам за какво работя ми даваше необходимата мотивация, така че със сигурност подкрепям идеята за такъв тип визуализиране.

Постоянство и дисциплина

Пътят към успеха рядко е изцяло лек и приятен, а това често ни отказва да продължим. За себе си признавам, че много често мързелът надделява над дисциплината – макар и да знам, че имам прогрес, още се уча на постоянство и има случаи, в които мотивацията ми си заминава и се връщам отново в началото. Точно тук идва моментът с това да си припомняш защо го правиш – в повечето случаи това ще ти помогне да продължиш.

Нагласата също е от ключово значение – нещо, което съм научила от принципите на икигай е, че не трябва да се намира удовлетворение единствено в крайната цел, а и в пътя към нея. Дори и да изпитваш трудности, се старай да намираш и по нещо хубаво в процесите – не гледай на тях като на изпитание, а като на забава и израстване.

За или против споделянето на целите?

Много хора смятат, че ако споделиш желанията си с близки и приятели, това ще ти помогне да ги сбъднеш – идеята е, че така повече хора ще знаят ако се провалиш, и това трябва да те поддържа. Пробвала съм го, изобщо не ми пука дали разочаровам някого ако не се получи, така че това не работи при мен. 😀 Много по-сладко е чувството, когато никой не знае за какво се бориш, и накрая изненадваш всички с успеха си. Тук обаче не мога да ти дам препоръка, всичко зависи от твоите разбирания и нагласи – ако смяташ, че хората около теб ще ти носят подкрепа и мотивация, разкажи им за амбициите си.

Празнувай всяка малка победа

Тази част отново може да се обвърже с концепцията на икигай за удоволствието от пътя, а не само от крайната цел. Помниш ли как трябва да разбиеш всяка цел на малки стъпки? Определи с какво ще се възнаградиш след всяка изпълнена стъпка, и когато дойде моментът, благодари на себе си за положените усилия и отпразнувай малката си победа. Това е една страхотна форма на грижа за себе си, която освен, че ще подобри моментното ти състояние, ще те зареди с нови сили за следващия етап към върха.

Като казах грижа за себе си…

Вероятно вече си разбрал за новото ми предизвикателство, което започва на 03.01, но няма как да не го спомена и тук, защото именно темата за новогодишни цели ме подтикна да го организирам в началото на 2024.

Selfcare with Manny е 7-дневно предизвикателство, което ще засегне 7 ключови за мен компоненти от грижата за себе си. Целта на проекта е да започнеш новата година с повече любов и внимание към своята личност, както и да възпиташ в себе си позитивни навици, за да влезеш в 2024 наистина по възможно най-добрия начин. Когато промениш личната си нагласа и се научиш да се обичаш повече, ще ти бъде много по-лесно да реализираш всичките си цели за годината.

Искаш ли да се превърнеш в най-добрата своя версия? Запиши се за предизвикателството тук.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *