Блогърите препоръчват: музика за коледно настроение / Блогмас 2023

Както вече разбрахте, колкото и да обичам Коледа, не съм голям почитател на тематичните книги, филми и музика. Доказателството е неколедният ми коледен плейлист. Понеже много се гордея с него, оставям линк към него и тук.

Днес обаче плейлистът ни ще е наистина коледен, или поне така очаквам. Подобно на статията с книжни препоръки, поканих няколко любими момичета от Инстаграм да споделят каква музика звучи в домовете им през декември. Дали ще си говорим за Джордж Майкъл и Майкъл Бубле, или някоя дама също като мен ще блесне с неколеден коледен плейлист, ще разбереш ако продължиш да четеш.

А пък ако четеш внимателно, ще откриеш и една от десетте скрити думи из Блогмас статиите. Събери всички в изречение и може да спечелиш пълна кутия с козметични продукти, подбрани лично от мен! Кутията не е музикална, но пък музиката ти я подарявам сега:

Музикалната Коледа на Стаси

@bonita.wave е една от най-близките ми и по интереси, и по характер “колеги” от Инстаграм, и ми беше много любопитно дали и музикалните ни предпочитания ще си паснат като останалите. В крайна сметка останах много приятно изненадана от нейните предложенията и веднага успях да си представя атмосферата, която създава тази музика по време на коледните празници.

Винаги в началото на декември се изкушавам да си пусна от двучасовите коледни плейлисти в youtube (по възможност видеото да е с горяща камина). Повдигат ми празничното настроението, но и бързо започват да ми омръзват. Особено когато звучат от всеки магазин, реклама по телевизията или дори от коледните лампички за елха.

Затова обикновено се обръщам към нещо по-класическо с джаз звучене. Връщам се едни 60 години назад и ми става романтично и уютно.

Три песни, които по всяка вероятност ще си пусна и тази Коледа:

Музикалната Коледа на Веси

Съжалявам, че не познавах това момиче със сини коси по времето, когато моите бяха зелени, щяхме да сме чуден дует! Но пък имам удоволствието да я познавам днес – това е едно от онези спонтанни Инстаграм приятелства, които прерастват в такива в реалния живот. @vessy_style.random е същинска музикална енциклопедия (и модна също, но днес сме на музикална вълна) и нямам търпение да научим какво обича да слуша по време на коледните празници!

Аз съм от хората, които до последно отказват да приемат че зимата е дошла (макар да е най-любимият ми сезон). Но, появи ли се навън онзи специфичен аромат на пушек, студ и борови клонки, знам че е време да се предам и да скоча с двата крака в коледното настроение. И така, за няма и ден в къщи
всичко се отрупва със свещи, замирисва на джинджифилови сладки и на чай от борови връхчета и
аз с парадна стъпка обула шушоните от баба, както си му е реда, се запътвам към грамофона и
една по една вадя любимите зимни плочи.

Естествено, не може без стандартната коледна музика. Например плочата ми на Michael Buble ,
макар и да е само на месец вече е видяла повече въртене от пумпъл в детска градина.
Но, тук на помощ и идват Mails Davis и Marvin Gaye с лек джаз и соул, Loreena McKennitt с
уникалните вдъхновени от музиката на различни култури парчета и Khruangbin и Bonobo с един
лек chillout.

Както се казва за всяка част от деня по нещо. Например с кафето започвам с лек chillout
Khruangbin с албума “The Universe smiles Upon You” с любима песен “Two Fish and an Elephant”

Преминаваме плавно към закуската с албума “Black Sands” на Bonobo с любима песен “Stay the Same”

По обед вече вилнея из апартамент и в къщи кънти Loreena Mc Kennitt с коледния си албум “Under
a Winter’s Moon” с любима песен “Let All to Are Mirth Inclined”

И следобед вече правим един грог и минаваме на джаз Mails Davis с албума “King of Blue” и
любима песен “ Stella by Starlight”

Естествено има и много други, и много по стандартни коледни песни, но вие така или иначе си ги
знаете. Затова и избрах да ви покажа малко не толкова популярна музика, която обаче живее в
душата ми и ми носи онова настроение и спокойствие, което го има само в този сезон.

Музикалната Коледа на Дари

Излишно е да казвам колко много харесвам и @darinelle,  ясно е, че съм събрала в тази статия само симпатяги – музиката за мен е нещо свещено и не мога да го споделям с кого да е. 😉 Нека видим какво звучи в дома на най-забавното българо-френско семейство в социалните мрежи и кой всъщност избира музиката вкъщи.

Вкъщи рядко си пуснаме класическите коледни песни. Нищо лично към Марая Кери, но и без това все някъде ще я чуем – по радиото, в магазините, на коледните базари. По това време на годината залагаме на песни, които ни карат да се чувстваме уютно и щастливи заедно – все пак Коледа е време за семейството. Моите топ 3 са следните:

Музикалната Коледа на Инна

Музикалните ми предпочитания са изключително разнообразни и винаги се радвам да срещна сродна душа със също така щура мозайка от жанрове в Spotify като моята. Любимата ми @inna_bobotzova винаги успява да ме изненада с някое лудо парче, и тази селекция не е изключение:

Декември! Коледа, мандаринки, звънчета и…моите нестандартни музикални предложения!

Музикалната Коледа на Мариела

@mbibinovski е гостът в тази статия, който познавам най-бегло от всички, но пък на когото може би най-силно се възхищавам. Случвало ли ви се е да познавате някого само от социалните мрежи и да си кажете “тази е много готина, искам да сме приятелки”? Ей така се чувствам спрямо това слънчево усмихнато същество, което винаги зарежда feed-a ми с добро настроение. Заради любовта към музиката и страхотния YouTube канал, посветен на това изкуство, който развива, просто беше немислимо да не направя Мариела част от коледния плейлист на блога. Нека видим какво е избрала да ни пусне на грамофона си за Коледа:

Слушате ли коледни песни около празниците? Аз ДА! Ооо,да! Първо си казвам добро утро с Michael Buble, после с всички останали- Красен, Емо, момичетата в женските ни вайбър групи.
Да си говорим честно – голяма част от коледната музика е доста досадна. Малко неща са по-малко възбуждащи от “It’s the most wonderful time of the year”, която се чува от всяко крайче на магазин, кафе, ресторант, от 01.11 до Нова Година. Коледата е за семейството, за банални детски неща, които няма как да заобиколим, но и някак ни сплотяват, носят ни топлина и спокойствие.

Моята кратка селекция за звуците покрай празниците включва музиканти, които наистина са положили усилия да не звучат cheesy и да не губят духа на празниците. Музиканти, чието творчество е вдъхновение и богатство през цялата година, не само през декември.
Ето малко коледен дух от мен:

🎄 David Bowie and Bing Crosby • Peace On Earth/Little Drummer Boy – животът ми без музиката на Bowie не е живот, а какво остава за Коледата.
🎄Johnny Cash • The Christmas Spirit – ако не сте гледали филма за Johnny Cash, запишете си го като задължително. Празничната му музика е леко меланхолична и дори носи по-скоро тъжна емоция, но толкова обичам този глас! Миналата година си купих и винил с това му творчество.
🎄 Lou Rawls • Merry Christmas Ho! Ho! Ho! – оставете се на Лу да направи Коледата ви по-магична! От всички коледни албуми, този от 1963 ми е топ любим!
🎄 Elvis • Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas – you can call me old school mama, но къде без Елвис.
🎄Various Artists • Gospel At Christmas – последната седмица започва ето така.
🎄 Queen • Thank God It’s Christmas – животът ми е белязан от възхищението и любовта към Фреди Меркюри. Имам живот преди и след документалният филм за Queen. Не знам нещо дали ми е действало толкова силно, колкото това. Благодаря на всички богове, богини и други holy creatures за Queen и този коледен сингъл от 1984.
🎄 James Brown – Funky Christmas – каквото и да слушаме на James Brown е един своеобразен празник.

I am the real Rocknrolla, бейбита, и тази музика ще ви донесе малко по-различна коледна емоция и ще се сещате за мен с усмивка.

Музикалната Коледа на Мария

С @mariyavlv блогърството ни свързва от години – гостували сме си освен в блоговете, и в дипломните работи за университета, а в Instagram пък темите, които коментираме, често се припокриват. Дали е така и с музикалните предпочитания, или там вече тотално се разграничаваме?

Вкъщи обичаме да слушаме класически празнични хитове, каквито са песните White Christmas (1942), Have Yourself a Merry Little Christmas (1944), Rockin’ Around the Christmas Tree (1958), Last Christmas (1984) и много други. Имаме коледен плейлист, в който сме събрали всичките си любими коледни песни. Лично аз обожавам да го слушам вкъщи, в колата, дори на работа.😅 Случвало ми се е, да си го пусна дори през лятото, но имам своето извинение. Коледа е любимият ми празник, месеците ноември-декември са любимото ми време от годината. Подготовката за Коледа за мен е много вълнуваща и приказна, а често и весела, слушайки и чувайки коледна музика отвсякъде.

Обичайно в края на тези статии се включвам с препоръки и аз, но единственото коледно, което мога да ти предложа, е A winter’s tale на Queen. Всъщност сега се замислям, че тази група създава толкова приятна и уютна атмосфера, че съм сигурна, че всички техни песни правят всеки празник истински вълшебен!

А кои песни присъстват в твоя коледен плейлист?

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *