Какво да видим в Барселона за 3 дни

Испания е една от най-бленуваните ми дестинации от години и през 2023 с майка ми решихме, че е крайно време да сбъднем тази своя цветна мечта, като си организираме едноседмично пътуване до Барселона и Мадрид.

За да съм ти максимално полезна с пътеписите си, ще разделя екскурзията ни в две статии за двата града. Няма да се отнасям в излишни дълги въведения, ами предлагам направо да започваме с шарената Барселона и трите вълшебни дни, които прекарахме там. Ще ти разкажа за местата, които посетихме, по дни, а ако прочетеш статията до края, ще научиш къде отседнахме, как се придвижвахме из града и още полезна информация за следващото ти пътуване.

Ден 1 – Каса Висенс, парк Гюел, най-красивата гледка към Саграда Фамилия и Ла рамбла

Каса Висенс

Приключението ни започна с посещение на най-малко рекламираната като туристическа атракция, но за мен най-красивата къща, дело на Гауди, а именно Каса Висенс.

Къщата е първата сграда в Барселона, проектирана от Антонио Гауди – един от най-големите архитектурни иноватори не само за своето време. С ярки цветове и комбинация от причудливи форми и различни материали, архитектът създава в тази триетажна сграда един различен приказен свят на чудеса.

Сградата е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е отворена за посетители едва през 2017та година – това донякъде обяснява защо тя е по-малко популярна от Каса Миа и Каса Батийо. Билети можеш да закупиш от официалния сайт на обекта – билетите са на цени от 18 евро с включен аудиогид.

Парк Гюел

Още едно дело на великия Гауди, паркът е проектиран с идеята да бъде превърнат в модерен жилищен комплекс сред природата. Първоначалният план е да се построят 60 еднофамилни къщи, но поради липса на интерес заради модерната си визия, проектът е прекратен едва след построяването на втората сграда.

През 20-те години на миналия век мястото е закупено от градския съвет на Барселона и превърнато в обществен парк, който днес е една от най-посещаваните туристически дестинации в цяла Испания.

Паркът е с работно време всеки ден от 9:30 до 19:30, а входната такса е 10 евро. Билетите се резервират за определен час, но ние пристигнахме по-рано и отново ни пуснаха да влезем. Оставям линк към официалния сайт за закупуване. За посещение на сградите се изискват отделни билети. Някои части от парка са с отворен достъп и можеш да ги достъпиш безплатно по всяко време.

Саграда Фамилия

Поредният шедьовър на Антонио Гауди, недовършен и до днес – Саграда Фамилия, е най-големият католически храм в света. Сградата има три фасади, изобразяващи три от най-важните събития в християнството – Рождество (единствената част от храма, завършена от Гауди), Страданията Христови и Възкресение.

Архитектът е погребан в криптата на Саграда Фамилия, а храмът по план трябва да бъде завършен през 2026та година, по повод 100 години от неговата смърт. Завършената сграда трябва да има 18 кули, най-високата посветена на Христос с височина 172.5 метра. По този начин храмът ще бъде с метър по-нисък от хълма Монджуик, защото според Гауди никое човешко творение не може да стои по-високо от божието дело.

Една от най-красивите панорамни гледки към Саграда Фамилия се намира на терасата на Sercotel Rosellón, само на две пресечки от храма. Резервацията е задължителна и може да бъде направена най-рано 7 дни преди посещението през сайта на хотела, а максималното време за престой е 75 минути. Консумацията е задължителна за всеки клиент – менюто е малко, но разнообразно, а цените са в рамките на нормалното. На терасата има обособен кът, подходящ за снимки, така че където и да бъдете настанени, няма как да си тръгнете без перфектния кадър. 😉 Туристи без направена резервация не се допускат до терасата, за да не смущават престоя на клиентите.

Ла рамбла

Първият ни ден в Барселона завърши с вечерна разходка по най-популярната улица на града, започваща от площад “Каталуния” и завършваща до морето, при статуята на Колумб – Ла рамбла. Булевардът е изпълнен с живот и изобилства от магазини, ресторанти и заведения за бързо хранене, красиви сгради като операта, и сергии за сувенири. Откъм Ла рамбла е и входът към най-големия открит пазар за прясна храна в града – Ла Бокерия. Там можеш да откриеш всякакви колбаси, рибни деликатеси, сладкиши, плодове и зеленчуци. Съвсем наблизо е и готическият квартал, но за него ще ти разкажа след малко…

Ден 2 – Каса Батийо, Дворецът на Каталунската музика, Триумфалната арка, парк “Суидадела”, Готическият квартал и музеят на Пикасо

Къщата с костите

Каса Батийо, известна като “къщата с костите”, е друго творение на Гауди, което те пренася във вълшебен свят. Витото стълбище, стените и таваните на четириетажната сграда сякаш изобразяват гръбнака, гръдният кош и кожата на дракон. Фасадата пък е сравнявана с море и вълни – Гауди не е споделял своите виждания за проекта си, но съществуват още много интерпретации на архитектурата, сред които и артистично представяне на легендата за Св. Георги и змея.

Отново оставям линк към официалния сайт на обекта – винаги предпочитам да купувам билети директно през сайтовете на обектите, на първо място заради спокойствието, че няма как да съм попаднала на нелегитимен продавач, второ защото там цените са най-ниски – външните сайтове винаги имат и комисионна.

Дворецът на каталунската музика

Не просто поредната красива зала, а същинско произведение на изкуството, паметник на историята и културата на Каталония. Дворецът е построен през 1908 година в чест на хоровото дружество на Барселона, основано през 1891 г. от Луис Милет и Амадеу Вивес. Архитектурата впечатлява с неправилните си форми и богатата декорация от стъклени елементи и цветна мозайка, а концертната зала е единствената в Европа, проектирана през деня да се осветява само от естествена светлина.

Впечатляващ е и балконът на втория етаж, декориран с множество пъстри колони, отново придаващи атмосферата и пъстротата на каталунската музика. От 1997 г. дворецът е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Можеш да потърсиш концертната програма и да се насладиш на събитие в залата, или да закупиш билет единствено за посещение на обекта. Ние се спряхме на втория вариант, но определено бих искала да отида на концерт на това приказно място.

Триумфалната арка и парк Цитадела

Като дете си мислех, че триумфална арка имат само в Париж, после отидох в Милано и видях същата като френската, само че в Италия. Миналото лято се оказа, че и в съседна Румъния се гордеят с подобен паметник, та изобщо не се изненадах, че и в Барселона си имат такава забележителност.

Арката е  с височина 30 метра и е изработена от червени тухли, като идеята за построяването е изграждането на главен вход заа световното изложение от 1888 г., проведено в парка на Цитаделата.

В началото на 18 век., след Войната за испанското наследство по заповед на Филип V в Барселона е построена военна крепост (Цитадела), която да контролира населението и да държи областта Каталуния в подчинение. Повече от век по-късно градът е избран за домакин на Световно изложение и правителството решава на мястото на военната база да изгради красив парк.

Днес паркът на Цитаделата е приятно място за разходки и отдих. Не пропускай да се насладиш на огромния красив фонтан, напомнящ на величието на римския Треви, както и да наемеш лодка в езерото. На територията на парка е и градският зоопарк.

Готическият квартал

Следобедът на втория си ден в Барселона прекарахме в разходка из един от най-красивите квартали на града – Бари Готик. Можеш да се изгубиш във вдъхновяващата атмосфера на това място, изградено от тесни калдъръмени улички, красоти на всеки ъгъл, десетки храмове, музеи и очарователни площади. Съветвам те да тръгнеш без конкретна цел или  маршрут, за да се потопиш напълно в атмосферата на квартала и да се насладиш на всяко кътче. Ако все пак предпочиташ да действаш по план, не пропускай да посетиш катедралата на Барселона и да откриеш неоготическият мост Carrer del Bisbe.

Музеят на Пикасо

В огромна старинна сграда, обхващаща пет двореца, е разположен музеят на Пикасо, съдържащ над 4000 произведения от всички периоди на неговото творчество. По време на нашето посещение попаднахме и на временна изложба с произведения на Пикасо и Хуан Миро.

Експозицията съдържа както картини, така и писмена кореспонденция, керамика, скици и фото изложба, представяща живота на Пикасо. Аз лично бях малко объркана от подредбата на колекцията, но в последствие разбрах, че на входа на музея се предлагат карти на експозицията за по-лесна ориентация. 😀

А знаеш ли, че можеш да посетиш музей “Пикасо” напълно безплатно? Това е възможно всеки четвъртък следобед в определени часове, необходима е резервация през сайта на музея, която можеш да направиш най-рано 4 дни преди датата на събитието. Броят на безплатните пропуски е силно ограничен, така че действай при първа възможност, оставям ти линк за резервация.

Ден 3 – Тибидабо, Старото пристанище и Аквариумът на Барселона

С форникуляр до Тибидабо

Последният ден от престоя си в Барселона започнахме с посещение на хълма Тибидабо – на върха се намира църквата на Светото сърце, на върха на която се извисява статуя на Христос, често сравнявана с тази в Рио де Жанейро. До храма е изграден увеселителен парк с разнообразни атракции. Най-голямата атракция за мен обаче беше форникулярът, с който се изкачваш до върха. Билетите се купуват на място от началната точка на линията.

Съвет – забрави за роклите и шапките при посещението си на Тибидабо и се облечи дебело, дори и прогнозата да ти обещава топло време – вятърът на върха през ноември е много силен. 😉

Старото пристанище и статуята на Колумб

Освен всички цветове и красоти, в Барселона си имат и море – страхотни късметлии са тези испанци! Районът на старото пристанище на Барселона впечатлява с внушителни красиви сгради и извисяващата се на 60 метра височина статуя на известния изследовател Христофор Колумб. Върху паметника са изобразени четири бронзови статуи, символизиращи Европа, Азия, Африка и Америка, а барелефите в основата пресъздават сцени от живота на Колумб.

Аквариумът на Барселона

От паметника на Колумб започва продължението на Ла рамбла – Рамбла де Мар. Представлява подвижен мост, който свързва площада с търговския център Маремагнум и аквариумът на Барселона, който беше последната ни планирана точка от екскурзията.

За първи път посетих такъв аквариум в Истанбул и тогава вълнението беше много по-голямо, сега просто знаех какво да очаквам и не бях така впечатлена, но пък това не означава, че мястото не ми хареса, дори напротив. Аквариумът на Барселона е доста по-голям от турския, а и не беше така мътен като този на съседите ни. 😀 Най-интересни ми бяха тунелът с акулите, разбира се, както и пингвините, при които прекарах най-много време. Имахме късмета да улучим един от часовете им за хранене, което допълни изживяването.

Билети за аквариума ще откриеш тук – можеш да избираш между такива с фиксирани дата и час, както и такива с гъвкав достъп, разликата е около 5 евро.

Къде отседнахме

За първи път използвам услугите на AirBnb и мисля, че скоро ще измести от сърцето и планърите ми за пътешествия Booking. 😀 Настанихме се в апартамент на достъпна цена и със страхотно разположение – метрото беше на пет минути, а в квартала имаше страхотни места за хапване както за закуска, така и за вечеря. Доволна съм както от условията и чистотата, така и от комуникацията с домакина. Последното не е фактор, понеже на моята интровертна страна не ѝ трябва много, за да е доволна от комуникацията – достатъчно е просто достъпът да е със self check-in, за да не трябва да говоря с никого. Оставям линк за повече информация.

Градският транспорт в Барселона

До всички забележителности може да се стигне с метро и автобус, като ние разчитахме предимно на метро. На всички спирки и станции има автомати за закупуване на билети и карти. Препоръката ми е да си закупиш карта Т-10 с 10 билета за пътуване по всички линии, тъй като излиза най-изгодно – цената беше около 12 евро. Един билет важи 75 минути, което означава, че дори да смениш няколко линии в този диапазон, няма да бъдеш таксуван повторно.

Какво още трябва да знаеш

Мислех си, че е мит, но се оказа, че английският действително не е силната страна на испанците. Разбира се, има изключения, не сме имали трудности при посещение на забележителности например, но в магазини и заведения нещата понякога ставаха доста измъчено. Life hack – най-важните неща, които да научиш на испански, са как да си поръчаш кафе с мляко и да кажеш, че ще платиш с карта. 😉

В Испания следобедите за малките бизнеси обикновено преминават в “сиеста” – следобедна почивка, в която някои магазини и заведения не работят. Туристически обекти, големи вериги и молове са отворени, така че това едва ли ще повлияе на престоя ти, но го споделям като интересен факт.

За да се потопиш изцяло в атмосферата на Барселона, ти препоръчвам…

  • да се изгубиш нарочно в готическия квартал
  • да си направиш вечерна разходка по Ла рамбла
  • да танцуваш на публично място
  • да закусваш в някоя малка пекарна

Надявам се препоръките ми да са ти полезни при следващото ти пътуване! Обмислям да ти разкажа в блог статия и повече за самата организация на пътешествията ми – имам много трикове и идеи, които вярвам, че ще са ти от полза!

Очаквай съвсем скоро втора част от испанските ни приключения, където ще ти разкажа за престоя ни в Мадрид. Абонирай се за блога от полето по-долу, за да не пропускаш новите статии! 😉

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *