Какво да видим в Мадрид за 3 дни

Испания е една от най-бленуваните ми дестинации от години и през 2023 с майка ми решихме, че е крайно време да сбъднем тази своя цветна мечта, като си организираме едноседмично пътуване до Барселона и Мадрид.

За да съм ти максимално полезна с пътеписите си, разделих екскурзията ни в две статии за двата града. Първа част за Барселона може да откриеш тук, а днес ще ти споделя за краткия ни престой в столицата на Испания, Мадрид.

Тъй като съчетахме екскурзията си с гостуване при близка приятелка, програмата ни не беше така стегната и организирана като за Барселона, където имах стриктен план по дни и часове. За Мадрид имах резервирани билети само за една единствена забележителност, а всичко останало решавахме в движение и според настроението си. По този начин видяхме доста по-малко неща, но пък ми беше много по-безгрижно и спокойно в сравнение с препускането от обект на обект в предишния град. 😀

Определено и двата типа туризъм си имат своето очарование и още ми е трудно да преценя кой предпочитам – може би тайната се крие някъде по средата, или пък веднъж отиваш, за да видиш колкото се може повече забележителности, а после се връщаш, за да се насладиш на атмосферата и безвремието на дестинацията. Но няма да ти губя времето в повече разсъждения, а ти  предлагам да те заведа на виртуална обиколка из испанската столица. 😉

Как от Барселона се озовахме в Мадрид

От Барселона до Мадрид пътувахме с влак. Билети взехме от този сайт, като колкото по-близо до датата купуваш, толкова по-високи са цените. Аз ги купих месец преди заминаването и излязоха около 20 евро на човек, като всеки билет включваше ръчен багаж и до два куфара. Влакът е високоскоростен и стига до Мадрид за по-малко от три часа. Споделям тази информация с идеята и вие да комбинирате няколко града при посещение на Испания – влаковете са бърз и достъпен начин за това.

Какво да видим в Мадрид

Този път няма да ти предлагам програма по дни, тъй като, както вече споменах, нашата беше доста разредена и просто няма да ти е от полза. Споделям ти обаче за всички забележителности, които посетихме:

Puerta del Sol – Вратата на Слънцето

Един от най-известните площади в испанската столица се намира на територията на някогашната източна граница на града и носи името си от „Слънчевата стена“ която е била огрявана от слънцето при изгрев. Днес това място е едно от най-оживените в Мадрид – там жителите отбелязват и Новата година с традиционното ядене на 12 гроздови зърна в полунощ.

El Oso y el Madroño – Мечето с ягодовото дърво

Освен статуята на Карлос III, не пропускайте да видите най-известният символ на Мадрид – „Мечето с ягодовото дърво“. Те присъстват дори на герба на града, но не се притеснявайте, в Мадрид днес не се разхождат мечки. Символиката идва от древноримското име на града – Урсалия, което от латински означава “Земя на мечките”.

Ягодовото дърво пък е свързано с крал Алфонсо Осми и спор между градския съвет и църквата относно собствеността на земята. Кралят издава документ, подпечатан с мечката и дървото, който определя, че горите ще принадлежат на града, а животните на църквата. Впоследствие този кралски печат се превръща в официалния герб на Мадрид.

Kilómetro Cero – Нулевият километър

Нулевият километър на площада не бележи центъра на града, както много биха се заблудили. Плочата всъщност обозначава началото на измерването на шестте магистрали, започващи от Мадрид – към Страната на баските, Каталуния, Валенсия, Андалусия, Естремадура и Галисия.

Парк “Ретиро”

Парк “Ретиро” е най-големият и красив градски парк в Мадрид. Можете да прекарате буквално цял ден там в разходки по алеите, отдих на някоя пейка, или просто наблюдаване на природата и десетките улични артисти. Не пропускайте да обърнете внимание и на красивите фонтани. На територията на парка има и голямо езеро с лодки, в края на което се издига паметник на Алфонсо XII.

Ако решите да посетите “Ретиро”, непременно вижте Кристалният дворец. Някога оранжерия с екзотични цветя за кралското семейство, днес в него често се помещават изложби.  До двореца има и по-малко езеро с чаровни костенурки и красива гледка.

Las Meninas – шарените момичета на испанската столица

Докато се разхождате из Мадрид, няма как да не попаднете на някоя от Менините. Las Meninas в оригинал е картина на Диего Веласкес, а днес оживява отново като арт инсталация, дело на Антонио Азато. Из града са разположени 80 фигури, всяка декорирана по уникален начин от различен творец. Проектът има за цел да популяризира изкуството в столицата.

Кралския дворец в Мадрид

Най-големият замък в цяла Европа е официалната резиденция на испанското кралско семейство, въпреки че те живеят в по-малък дворец в покрайнините на града и използват този основно за официални мероприятия. Общата площ на двореца надвишава 130 кв. м и резполага с 2800 помещения, 50 от които са отворени за посещение от туристи.

Освен красиви стаи, декорирани в различен стил, както и богата колекция от произведения на изкуството, старинни мебели и порцеланови съдове, на територията на двореца можете да посетите и Музея на рицарите. Той помещава огромна колекция от бойни принадлежности, оръжия и рицарски доспехи.

Можете да закупите билети за посещение на двореца от официалния сайт, но ние го направихме на място – въпреки че имаше голяма опашка, не сме чакали повече от 20 минути. Билетите започват от 14€, препоръчвам да си отделите поне час за да разгледате всичко.

Plaza Mayor – Главният площад

Един от най-големите площади на Мадрид някога е бил градски пазар, а през годините място за събития като кориди, екзекуции, коронации. Днес е поле за провеждане на културни събития и базари, а уличките около него са пълни с малки чаровни ресторанти и кафенета.

Нещо много интересно и красиво е, че обозначителните табели на всички улици в Мадрид са от цветни плочки.

Gran Vía

Gran Vía е най-известната улица в Мадрид и главно търговско средище на града – по нея са разположени редица заведения, магазини, кина и театри – последните днес не са толкова многобройни, но заради тях и до днес улицата е известна и като испанския Бродуей. На Gran Vía се намира вторият по големина магазин Primark в света.

Дон Кихот и Санчо Панса

На площад Испания в Мадрид се намира паметникът на Сервантес, най-популярен заради образите на Дон Кихот и Санчо. От двете страни на рицаря и неговия паж стоят две дами – едната благородничка, а другата селянка. Те изобразяват Дулсинея в нейния истински вид и този, по който я вижда Дон Кихот.

Ако искате да се докоснете още по-близо до Сервантес и неговите герои, за 40 минути с влак от Мадрид можете да стигнете до  Алкала де Енарес – родното място на писателя.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía – Национален музей на изкуствата Кралица София

В огромна шестетажна сграда, построена с предназначение за болница през 1781 година, днес се помещава един от най-големите центрове за модерно изкуство от 20в. – Национален музей на изкуствата Кралица София. Експозицията съдържа над 10 000 произведения на изкуството, сред които картини на Пабло Пикасо, Жоан Миро, Диего Ривера и моят любим Салвадор Дали.

Оставям линк за билети – входът е 12€, но от понеделник до събота, с изключение на почивния за музея вторник, от 19:00 до 21:00, както и в неделя от 12:30 до 14:30 можете да посетите постоянната експозиция безплатно – необходимо е единствено да резервирате пропуска си от сайта на центъра.

Места, които не посетихме, но смятам, че си заслужават:

  • Музеят “Прадо” – намира се съвсем близо до “Кралица София” и представя произведения на изкуството от XVI-XIX в., сред които творби на Франсиско Гоя, Рубенс, Веласкес и Ел Греко.
  • Катедрала Алмудена – точно срещу кралския дворец, входът е свободен
  • Sobrino de Botin – най-старият ресторант в света, открит през 1725 г.

Къде да отседнем в Мадрид

Отне ми доста време да открия добро място за настаняване на прилична цена, но в крайна сметка се спряхме на апартаментите Be casa Rivas. Комплексът беше затворен и разполагаше с басейн, фитнес и открити спортни площадки, всички със свободен достъп от посетителите. Единственият минус беше, че бяхме доста далеч от центъра и всеки ден пътувахме между 40 минути и час в посока с метрото, но пък самият квартал беше нов и разполагаше с всякакви удобства като голям търговски център, заведения за хранене, Лидъл и спирка на метрото на 10 минути от комплекса. Много от апартаментите в него се използват за дългосрочен наем от семейства и студенти, а наемът за месец беше двойно по-скъп на цената за едва три нощувки, така че мястото е идеално ако ви се наложи да останете за повече време в испанската столица. 😉

Градският транспорт в Мадрид

Докато в Барселона имаше случаи, в които трябваше да използваме и автобус, в Мадрид разчитахме изцяло на метро. Единствено от гарата до центъра на града използвахме друг вид железница, за който обикновената транспортна карта не важи, тъй като метрото е в ремонт в отсечката до ЖП гарата. 

И в Мадрид има възможност за закупуване на карта, която се зарежда с определен брой пътувания на автомати. Ако в Барселона обаче едно маркиране на картата ти позволява да пътуваш за определено време по всички линии с едно плащане, в Мадрид се таксува всяко влизане в метрото и всяко качване на автобус. Плюс е, че така няколко души можете да използвате една пластика, понеже можете да я маркирате колкото пъти искате на един вход.

Нещо много важно е, че метрото в Мадрид е районирано и трябва да внимавате за кои зони зареждате билети – ние първоначално взехме само за зона А, а се оказа, че мястото ни за настаняване попада в В. На граничните спирки между зоните има устройства, на които можеш да провериш дали картата ти важи за зоната, в която отиваш. Главната зона А включва и летището и можете без проблем да стигнете до него с метрото, но за да влезете трябва да имате отделен пропуск на стойност 1,50 евро – той също може да бъде зареден като билет в картата от автоматите.

В Барселона или Мадрид е по-хубаво?

Макар и в една страна, двата града са толкова различни един от друг, че трудно могат да бъдат сравнени. Барселона определено е много по-цветен и оживен град от Мадрид – столицата също е пълна с хора и е красива, но си личи, че е столица и носи повече усещане за ред и дисциплина, няма я тази шарена свобода, която дава Каталуния. От гледна точка на туристически обекти, и в двата града можеш да видиш много и интересни неща.

По отношение на транспорта, в Барселона се чувствах по-уверена докато се ориентирам в метрото и нещата ми изглеждаха по-добре измислени и уредени. За цените, казват, че Барселона е по-скъпият град, защото е по-населен с туристи, но честно казано не съм усетила кой знае какви разлики, даже си мисля, че там кафето беше по-евтино, отколкото в Мадрид.

В заключение мога да кажа, че и Мадрид, и Барселона имат много какво да предложат, но не е изключено ако първо отидеш в Барселона, столицата да не те очарова кой знае колко. Аз определено усетих повече като своя атмосферата на Каталуния и много искам да се върна там един ден!

Надявам се информацията, която ти споделих за пътешествието ни в Испания, да ти е полезна! Ако съм пропуснала нещо или имаш някакви въпроси, винаги можеш да ме откриеш в социалните мрежи или да ми напишеш коментар тук! Благодаря, че стигна до тук и до нови срещи в следващата ми статия!

5 thoughts on “Какво да видим в Мадрид за 3 дни”

  1. Цък . Ето ме и тук,от редовните 😁. А статията е много изчерпателна и идеална за пътуващите.

  2. Dream of Royalty

    Прекрасна статия – информативна, интересна и определено подтикваща да посетиш тези места 🥰

  3. Предизвикателството изпълнено.😁А статията е идеална за пътуващите 🙂

  4. Ох, истинско предизвикателство е намирането на подходящо място за нощувки на що-годе нормална цена там…. браво на теб, колко добре си описала какво е важно да се посети!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *